Loading...
Veganistisch Algemeen

Pup Uscko gered van de dood via petitie maar over de vleesindustrie geen woord

50.000 handtekeningen heeft Uscko, de Mechelse herdershond, ontvangen van de Vlaamse bewuste burgers. De pup brak eerder deze week uit en kwam terecht op een speelplaats van een schooltje. Daar joeg hij een twaalftal kinderen ernstig de schrik op het lijf en enkelen moesten met verwondingen naar het ziekenhuis. En toen brak de hetze los. Een petitie werd gestart om het jonge beestje te redden van het spuitje en specialisten kwamen opdraven om hun mening te geven op primetime. “Uscko zal zonder problemen kunnen ravotten in eigen tuin” zo stond het beschreven in de petitie, “de arme pup wilde alleen maar spelen”. Met Kerstmis in zicht denken wij bij Veganistisch Eten ook aan alle jonge dieren, aan de lammetjes en kalfjes die binnenkort de feestdis zullen sieren. Wanneer krijgen zij hun petitie met 50.000 stemmen?

Uscko is het nieuwe kalfje Willy

In 2014 was heel Vlaanderen verliefd geworden op kalfje Willy. Kennen jullie hem nog, het kalfje dat populariteit verwierf door te schitteren in het programma Basta van de heren van Neveneffecten? De programmamakers hadden het plan opgevat om een heuse barbecue te organiseren om er feestelijk kalfje Willy op te smikkelen. Wanneer de hele natie in de ban was van Willy werd ook toen een petitie opgestart om het kalfje te redden. Maar liefst 70% van de stemmers koos ervoor om kalfje Willy te redden of vegetarisch te eten mocht blijken dat kalfje Willy letterlijk op de rooster lag die avond.

Dat het een onbekend dier was dat ze later lekker achter de kiezen staken, daar trok het publiek zich weinig van aan, tot de presentatoren nog een nieuw filmpje lieten zien van het kalfje dat wél geslacht werd voor het eetfestijn. Weer stilte in de zaal… En de hypocrisie vierde hoogtij. Een aantal mensen moest zelfs een traantje wegpinken toen het kalfje afscheid nam van zijn moeder alvorens naar de slachtbank te vertrekken.

Geef het dier een identiteit

Zodra een dier een echte identiteit krijgt, dan wordt de burger wakker geschud. Zowel bij kalfje Willy als bij Uscko worden karaktertrekken opgeroepen waarmee wij ons als mens kunnen vereenzelvigen. “Het is nog een jong dier dat graag speelt of huppelt” of “het diertje verdient een tweede kans, het is nog te jong om te sterven”.

Het anoniem stuk lamskroon op een piepschuim vlootje en de twee kilogram kalfsgehakt aan halve prijs hebben geen gezicht of identiteit. Toch komen ze van dezelfde dieren waar we vertederd door worden als ze gegoten worden in een grappig clipje op YouTube of een naam krijgen zoals kalfje Willy. We zijn met zijn allen dierenvrienden als we het dier in de ogen kunnen kijken of strelen. Maar zodra het dier gereduceerd wordt tot een product in een supermarkt lijken we die voeling kwijt.

Laat Uscko leven

Wij zijn het er bij Veganistisch Eten mee eens dat Uscko een tweede kans verdient mits een goede opvoeding. Maar daar zouden we graag tegenover zetten dat we allemaal eens extra nadenken over de massale consumptie van dit soort jonge dieren en hen misschien ook een tweede kans geven tijdens deze, soms decadente, feestdagen. Dieren zijn geen product, ze horen niet thuis in de voedingsindustrie, noch bij fokkerijen van huisdieren. Dieren zijn levende wezens met eigen gevoelens, een eigen universum en hun eigen plaatsje hier op aarde.

Laat dit opiniestuk dan misschien ook de Kerstwens zijn van Veganistisch Eten. Het blijft onze bedoeling om te sensibiliseren, niet shockeren. Het is niet onze intentie om de gehele vleesetende bevolking met de vinger te wijzen maar we willen graag dat beetje bewustzijn bijbrengen. Als je in het vervolg dus nog eens een petitie tekent zoals die voor de pup Uscko, kies die avond dan misschien ook eens voor een veganistisch of vegetarisch alternatief op je bord.

Alvast prettige feestdagen!
Het team van Veganistisch Eten

 

 

Wil je het verhaal van Kalfje Willy opnieuw beleven?

DEEL 1 BARBECUE KALFJE WILLY

DEEL 2 BARBECUE KALFJE WILLY

 

Meer van dit soort artikels, recepten en tips in je mailbox? Schrijf je dan snel in voor onze nieuwsbrief!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uitgekozen
Gegrilde turkse pepers