Loading...
Vegan Lifestyle

Even geen schuldgevoel

Zondigen zonder schuldgevoel

Ik hou niet van het woord ‘zondigen’ en toch gebruik ik het als ik me eens laat verleiden tot wat kaas of een stuk cake. Je hebt niet altijd vegan alternatieven bij de hand of je vrienden die je op een etentje uitnodigen hebben wegens onwetendheid room gebruikt. Moet je dan meteen een schuldig gevoel hebben? Of jezelf pertinent zaken ontzeggen waarvan je af en toe toch even het water in de mond krijgt? Wij van Veganistisch Eten geloven in een vegan levensstijl, maar wij staan niet achter hokjesdenken en veroordelen afkeurend gedrag. Elke stap richting bewust consumeren moedigen wij aan! Zonder schuldgevoel!

Goochelen met termen

Flexitariër, veganist, pescotariër, macrobiotisch of vegetariër,… het doet er helemaal niet toe hoe je jezelf omschrijft! Belangrijker is het bewustzijn dat je hebt als je consumeert en hoe je je omgeving inspireert.  Je kunt perfect veganistisch eten maar elke trip die je onderneemt met de auto doen, geeft dit je het recht een fietsende flexitariër te veroordelen? Wij steunen elke persoon die moeite doet om bewust om te gaan met de natuur, dieren en mekaar.

Initiatieven zoals “Donderdag Veggiedag” of “Dagen zonder Vlees” hebben volgens mij meer impact op het algemene bewustzijn van een consument dan een paar hardcore veganisten die vlees als moord bestempelen. Uiteraard doet het mij telkens pijn als ik een vrachtwagen voor dierenvervoer zie passeren met opeengepakte varkens richting slachthuis. Maar ik focus mijn energie liever op het groeiende aanbod vegetarische en veganistische alternatieven in de rekken van de supermarkt. Dit geeft me hoop.

Bewust consumeren zonder schuldgevoel

Ga je uit eten met vrienden en zie je hen smakelijk een hamburger binnenspelen of genieten van de kaaskroketjes met frietjes terwijl jij niet geniet van de platgekookte groente die de kok voor je heeft klaargemaakt? Of ga je sociale gelegenheden uit de weg omdat de verleiding je te groot is om te proeven van de kaasblokjes of roomtaart? Zoek dan voor jezelf een aanvaardbaar evenwicht.

Wees positief over het verschil dat je maakt als je wél bewust consumeert. Jezelf met een schuldgevoel opzadelen heeft geen zin en kan nefast zijn voor je veganistische levensstijl op lange termijn, wie weet hou je het niet vol en gooi je meteen alles overboord. Dát zou pas spijtig zijn. Als je het echt ontzettend moeilijk hebt wanneer je een eclair ziet passeren, dan kun je een middenweg kiezen. Deel een taartje of wat lekkers met je vrienden of sta jezelf bijvoorbeeld één keer per maand een niet-vegan dagje toe.

Mijn evenwicht

Ik kies er sowieso voor om hoofdzakelijk veganistisch te eten maar laat het toe om af en toe voor een vegetarische optie te kiezen. Mijn absolute ondergrens is het eten van vlees of vis, dat doe ik niet. Eieren eet ik enkel en alleen als ze van mijn eigen goed verzorgde kippen komen en dan ook in heel kleine mate. Verder eet ik niet-vegan opties (zoals boter en kaas of honing) als ze mij worden aangeboden maar ik koop dit zelf niet. Ik apprecieer de moeite die mensen voor mij doen om zo ‘vegan mogelijk’ te koken en vind het ondankbaar om te weigeren omdat ze de ‘regels’ niet helemaal hebben gevolgd.

Als ik alleen (of met mijn partner) op reis of restaurant ga, dan kiezen we de vegan plekken uit die we vinden via apps of ervaringen van andere veganisten. Wanneer we met vrienden of familie op reis of restaurant gaan die niet openstaan voor veganisme, dan kies ik voor de vegetarische gerechten op de menukaart. Ik laat het me dan heel erg smaken zonder schuldgevoel en ben dankbaar aan de dieren waarvan ik de producten eet. Al ben ik me dan heel bewust van wat ik eet, een schuldgevoel wil ik niet. Positief kijken naar het verschil dat je wel maakt, dat is de boodschap!

Hoe vinden jullie het evenwicht in jullie veganistische levensstijl? Krijgen jullie het soms moeilijk als je met niet-vegan vrienden op stap gaat?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uitgekozen
Gegrilde turkse pepers