Loading...
Veganistische Recepten

Dag 16: Een lekkere vegan boterham

vegan boterham

Waar veel startende vegans vaak vragen over hebben is de vegan boterham. Wat smeer je nu ‘s middags op je brood als je geen kaas of charcuterie mag eten? We schreven eerder al een artikel over lekkere zelfgebakken broodjes met rode bietcarpaccio maar er zijn nog honderden mogelijkheden! Ik hou van het verwerken van restjes van de vorige dag. Hetzij gewoon door die op te warmen als lunch. Maar je kunt ook creatief aan de slag met je restjes en er een nieuw gerechtje mee uit je mouw toveren! Een paar lekkere tips voor de vegan boterham!

Restjesverwerking

Gisteren had ik bezoek en als aperitiefhapje bak ik dan graag een broodje, dit keer met zwarte olijven. Hierbij maak ik dan een spread, afhankelijk van de inhoud van mijn koelkast. Omdat deze nogal magertjes was heb ik het maar gehouden bij een gewone klassieke hummus. Van deze hummus heb ik meteen een grote portie gemaakt om vandaag ook nog op mijn vegan boterham te kunnen smeren.

Als hoofdgerecht had ik gepofte zoete aardappel, gebakken spruitjes en aardappelblokjes met een zoetzuur sausje van rode ui, balsamico en rode wijn. Van de zoete aardappel, die ik overigens echt superlekker vind gepoft, had ik nog ongeveer één knol over. Hiervan heb ik een lekkere spread gemaakt.

De spread van zoete aardappel

Eigenlijk maak je als spread voor je vegan boterham gewoon een groentepuree. Gooi hier wat lekkere smaakmakers bij:

  • Goede scheut gegrilde sesamolie
  • Wat geperste look
  • Paprikapoeder
  • Peper en zout
  • Extra vierge olijfolie

En klaar is Kees! Ik serveer bij voorkeur nog wat verse scheuten zoals alfa alfa of preischeuten bij dit soort boterhammen, maar herinner je die lege koelkast? Deze had ik vandaag niet op voorraad!

Eenvoudig maar lekkere vegan boterham

Voor je vegan boterham ‘s middags hoef je het dus niet zo ver te zoeken. Maak van de groentjes die je de dag ervoor hebt gemaakt een lekkere puree, of snij ze in kleine reepjes of blokjes en meng er wat veganaise, lekkere kruiden of olie door. Zo heb je eigenlijk al een eenvoudig beleg voor je boterham in een paar minuten.

Ik had nog een restje zwarte olijfjes over. Deze marineer ik als aperitiefhapje steeds in wat olijfolie met look, gedroogde oregano en wat peper uit de pepermolen. Maar omdat mijn beide spreads al look bevatten heb ik deze olijfjes helemaal naturel gehouden.

Verwerk jij ook je restjes in spreads? Welke zijn jouw favoriete groentjes om zo te verwerken?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uitgekozen
Gegrilde turkse pepers