Loading...
Veganistische Recepten

Dag 14: Vegan pannenkoeken met winterse chocolademelk

Ik krijg het er al helemaal warm van als ik er alleen maar aan denk… Maar wat is er heerlijker dan op een lekker koude herfstnamiddag vegan pannenkoeken te bakken vergezeld met een verwarmende chocolademelk? Maar valt dit wel te rijmen… Pannenkoeken en chocolademelk binnen een vegan dieet, of mag je deze lekkernijen vanaf nu vaarwel zeggen? Onderstaande receptjes geven je de nodige inspiratie om een gezellige vegan baknamiddag tegemoet te gaan! Smakelijk!

De vegan chocolademelk

Wederom een grote favoriet van mij! Eens je deze heerlijke vegan chocolademelk geproefd hebt hoef je nooit nog Nesquick of Cécemel… en past perfect als begeleider van de vegan pannenkoeken. De ingrediënten voor één persoon zijn eenvoudig:

 • 200 ml rijstmelk
 • 1.5 tl ruwe rietsuiker
 • 0.5 tl cacaopoeder
 • Een mespuntje speculooskruiden of kaneel
 • Een brokje donkerzwarte chocolade (check de ingrediënten op vegan!)
 • Een snuifje chilipoeder

Als ik een kleine tip mag geven… Verdubbel meteen deze ingrediënten want na één kop zul je er nog één willen!! Ik verwarm de rijstmelk in een steelpan en voeg de ingrediënten toe naar volgorde zoals ze hierboven beschreven staan. Laat de rijstmelk niet koken maar ze mag lekker warm worden. Het snuifje chilipoeder geeft het geheel een heerlijk verwarmend effect. Wie niet houdt van pikant kan dit weglaten. Mis je nog wat pit? Een scheut bruine rhum kan hier altijd naar smaak aan toegevoegd worden.

Vegan pannenkoeken: de American way

Hierbij beschrijf ik meteen twee receptjes voor vegan pannenkoeken. Het ene receptje is iets minder klassiek, namelijk echte Amerikaanse pancakes, maar dan in een veganistisch en gezond jasje gegoten. De tweede soort vegan pannenkoeken die we bakken lijken veel meer op de klassieke pannenkoeken die we kennen.

Voor vijf American pancakes heb je nodig:

 • Eén rijpe banaan
 • 100 gram havermout
 • 200 tot 250 ml plantaardige melk (gezoet indien gewenst)
 • Een mespuntje bakpoeder

Mix de vier bovenstaande ingrediënten samen in een keukenrobot of blender tot je een liquide deeg hebt dat toch relatief dik is. Omdat we hier pancakes bakken doe je het deeg in een hete pan met wat plantaardige olie, maar spreid je het niet helemaal uit over de pan. Je wilt iets dikkere pannenkoekjes met een diameter van maximaal 15 cm. Bak mooi goudbruin aan beide zijden. Heerlijk met wat ahornsiroop of appelstroop!

Vegan pannenkoeken: de klassieker

Wil je graag de klassieke pannenkoeken bakken die je normaalgesproken maakt met eieren en melk? Volgend recept voor acht tot tien vegan pannenkoeken heeft zijn succes al meermaals bewezen!

 • 150 gram tarwebloem
 • 150 gram boekweitbloem
 • 1 tl bakpoeder
 • 600 ml sojamelk
 • snuifje zout
 • 3 el chiazaad + wat extra sojamelk
 • plantaardige olie

Als voorbereiding op dit recept laat je de chiazaadjes minimaal een kwartiertje weken in de sojamelk. Je zult zien dat rond de zaadjes een soort slijmerig laagje komt (klinkt smakelijk he!). Dit gebruik ik steeds om het deeg uiteindelijk wat dikte te geven die je anders van het ei krijgt.

Meng voor deze vegan pannenkoeken eerst alle droge ingrediënten en voeg daarna de sojamelk, een scheut olie en de geweekte chiazaden toe. Dit deeg mag al redelijk liquide zijn, voeg eventueel wat extra sojamelk toe. Het moet vlotjes over je volledige pannenkoekenpan te verdelen zijn.

Laat je pan goed heet worden en bestrijk met een borsteltje met olie. Met een pollepel verdeel je het deeg over je pan en laat bakken tot de randjes lekker knapperig zijn. Keer om en laat nog eventjes kort bakken.

En nu… geniet!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uitgekozen
Gegrilde turkse pepers