Loading...
Veganistische Recepten

Dag 12: Lekker pittige vegan curry

Ik hou van pikant, van een smeuïge saus bij m’n gerechten en van zoete aardappelen… Tijd om een lekker pittige vegan curry samen te stellen dus! Dit type gerechten is zeer populair bij veganisten. Dankzij een ruime keuze aan groentjes, waarmee je naar smaak kunt experimenteren, smaakt je vegan curry altijd anders. Verwacht jullie dus af en toe maar op een variant op dit thema!

De ingrediënten

Wat gaat er allemaal in deze lekkere vegan curry voor 2 personen?

  • 2/3 van een blik kokosmelk (dit moet ongeveer 280 ml zijn)
  • Eén rode paprika
  • Twee zoete aardappelen
  • Verse spinazie naar smaak
  • Drie kleine uien
  • Thaise rijst, twee builtjes
  • Kruiden naar smaak, denk aan currypoeder, paprikapoeder, gemberpoeder, komijnzaad, komijnpoeder, knoflookpoeder, chilipoeder…
  • Kokosolie
  • Extra: gehakte pindanoten, verse korianderblaadjes, gebakken uitjes
  • Peper en zout

De zoete aardappel

Omdat in deze vegan curry geen vleesvervanger zoals tofu of tempeh gaat wou ik de zoete aardappel een beetje krokant maken. Snij de zoete aardappel daarom in kleine blokjes van ongeveer één centimeter. Verwarm ondertussen de oven voor op 220° C. Leg de blokjes op een bakplaat en besprenkel met olie (ik had geen vloeibare olie meer dus heb maar beetjes kokosolie ertussen gestrooid. Kruid af met peper en zout en bak deze lekker krokant in de oven. Reken hiervoor een 20tal minuten.

Je kunt even goed de zoete aardappel rechtstreeks in het gerecht verwerken, door ze samen te stoven met de ui tot ze bijna zacht zijn alvorens de andere groentjes toe te voegen. Ik koos echter voor deze aanpak omdat je de zoete aardappel op die manier wat meer beet geeft. En het geheel zorgt ervoor dat je vegan curry ook een diversiteit aan structuren biedt!

Ondertussen zet je ook het water op voor de rijst, deze moet namelijk klaar zijn samen met de zoete aardappel en vegan curry.

De vegan curry

Een heel belangrijke stap is de allereerste stap in het maken van je vegan curry zelf. Smelt in een kookpot een goede hoeveelheid kokosolie, een brok van een koffielepel ongeveer. Eens de olie goed heet is voeg je er in eerste instantie de kruiden aan toe. Wees niet gierig, een koffielepel per soort kruidenpoeder mag gerust! En roer dit totdat je een mooi papje hebt in je pan. Eens de kruiden goed knetteren voeg je er de ui aan toe en mag je het vuur iets minder hard zetten. Vergeet ook niet tussendoor de zoete aardappel te controleren in de oven!

Voeg daarna de paprika toe aan dit kruiden-uienmengsel en laat dit lichtjes samen stoven tot de paprika half gaar is. Voeg dan kokosmelk toe en laat dit potje nog wat pruttelen tot de paprika beetgaar is. Zet het vuur af maar laat de pot nog profiteren van de restwarmte van het fornuis terwijl je de spinazie door je vegan curry roert. Je zult zien dat deze stelselmatig slinkt maar niet helemaal klein en zacht wordt.

Als allerlaatste stap roer je ook de blokjes zoete aardappel door je curry.

Stel het gerecht nu samen

De laatste stap is de leukste. Voor mij steeds de moeilijkste want het is de bedoeling dat ik voor jullie nog een mooie foto maak terwijl ik altijd meteen zin heb om aan te vallen! Neem een mooie pot en doe onderaan wat rijst.  Doe hierop je vegan curry en werk eventueel af met de gebakken uitjes, korianderblaadjes of pindanoten.

Welke groenten doe jij graag in je vegan curry? Deel het met ons!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uitgekozen
Gegrilde turkse pepers