Loading...
Veganistische Recepten

Dag 11: Vegan burgers van mungbonen

Vegan burgers van mungbonen

Ik had vandaag zin in een vegan kaasburger. Omwille van de 11 november herdenking waren alle winkels gesloten, dus moest ik mijn eigen creativiteit bovenhalen. En hoezee, de vegan burgers van mungbonen die ik uit de voorraadkast getoverd heb bleken een succes! Het receptje was heel vlot te maken. De “kaassmaak” was niet overheersend, maar dat maakte deze vegan burgers van mungbonen er niet minder lekker door! Het recept kun je trouwens naar believen aanpassen.

Week je mungbonen

Mungbonen, die ik trouwens gekocht heb bij de Turkse supermarkt voor een prikje, zijn een bron van eiwitten en vitaminen. Je betaalt ongeveer drie euro voor een kilo en daar maak je al heel wat recepten mee. Het eiwitgehalte is vergelijkbaar met dat van kipfilet, en kipfilet koop je bijlange niet voor die prijs (en als dat wel zo is, dan zou ik me toch heel wat vragen stellen bij de herkomst van dat vlees). Wie heeft ooit gezegd dat veganistisch eten duur is?

Om de vitaminen te boosten in je mungbonen kan het zeker interessant zijn om ze op voorhand te weken in koud water. Een drietal dagen weken volstaat, ververs best dagelijks het water en zet de bonen ook niet te koud. Om de vegan burgers van mungbonen te maken heb je ongeveer 100 gram gedroogde bonen nodig. Dan krijg je de hoeveelheid die je ziet op de foto hierboven.

De vegan burgers van mungbonen zelf

Na het weken van de bonen moet je ze ook nog gaarkoken. Kook ze niet al te zacht, je wilt graag nog wat beet houden. Wat heb je, naast je bonen, nog nodig voor deze heerlijke vegan burgers van mungbonen?

  • een gemiddelde ui in kwartjes gesneden
  • 100 gram havermout
  • 2 tl lookpoeder
  • 2 tenen verse look
  • 150 gram silk tofu of gewone tofu (goed laten uitlekken)
  • gistvlokken naar smaak
  • peper en zout naar smaak

Doe de ui, havermout en look in de keukenrobot en cutter alvast totdat de ui gesnipperd is. Voeg hierbij de tofu en mix nog even kort, als laatste voeg je er alle overige ingrediënten in. Mix dit alles tot een stevige massa. Mocht jouw burgermix nog iets te vochtig zijn, dan kun je er gerust wat bloem of extra havermout aan toevoegen. Indien te droog? Een scheut neutrale plantaardige olie erdoor kan al helpen.

Laat wat kokosolie goed warm worden in je pan zodat de burgers meteen krokant bakken. Draai op tijd om en zorg dat de burgers ook vanbinnen goed gaar zijn.

Kaassmaak

Dankzij de toevoeging van de lookpoeder en de gistvlokken kun je de smaak van kaas wat nabootsen. Velen vergelijken de smaak van gistvlokken met die van Parmezaanse kaas. Je kunt ze vinden bij de natuurwinkel. Je betaalt ongeveer 20 tot 30 euro voor een kilo, wat vergelijkbaar is met gewone Parmezaanse kaas. De gistvlokken zijn weliswaar verpakt per 150 of 200 gram, je hoeft niet meteen een kilogram aan te kopen.

Gebruik ze op pasta, in sauzen of om bepaalde gerechten op smaak te brengen. Als beginnend vegan zijn gistvlokken een zeer dankbaar product om in huis te hebben. Zeker voor de momenten waarop je net dat beetje kaas mist!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uitgekozen
Gegrilde turkse pepers