Loading...
Vegan Lifestyle

Dag 5: Vegan levensstijl is niet enkel voeding

Wie denkt aan veganisme, die denkt meteen aan een aangepaste voeding. Geen vlees en vis, dat is evident, maar ook bijvoorbeeld kaas, honing of melk worden geschrapt uit het dieet. Maar het vermijden van producten met een dierlijke oorsprong uit voeding is eigenlijk de eerste stap naar veganisme. Ook kledij of cosmetica kunnen een veganistische stempel krijgen. Wie de Vegan Challenge meteen als een prof-vegan wil aangaan kan deze maand ook wat aandacht besteden aan het veganiseren van een aantal non-food producten.

Veganistische kledij

Het is uiteraard niet evident om van de ene dag op de andere je volledige levensstijl om te keren. Vegans dragen geen bont of leder, omdat hiervoor dieren worden geslacht, maar ook bijproducten van dieren worden door vegans vermeden. Wollen pulls bijvoorbeeld zijn vanaf nu dus ook verleden tijd.

Nu is de vraag: moet je meteen je volledige kleerkast buitengooien en vervangen door nieuwe vegan alternatieven? Het is enerzijds een heel dure onderneming, en anderzijds lijkt het dan nog eens extra spijtig dat je kledij in goede staat zomaar zou weggooien. Er zijn vegans die er wel voor kiezen om wol te dragen, maar enkel als deze tweedehands wordt aangekocht. Dit om de wol toch nog een tweede leven te geven. Uiteindelijk trek jij voor jezelf de grens wat jij aanvaardbaar vindt uiteraard!

Veganistische cosmetica

Shop vanaf nu iets bewuster je cosmetica. Heel veel producten worden op dieren getest en dat is een zeer spijtige zaak. Naast producten die getest worden op dieren zitten in cosmetische producten soms ook gewoon grondstoffen met dierlijke oorsprong. Wie in een natuurwinkel zijn cosmetica gaat kopen gaat best op zoek naar een vegan label.

Je kunt in veganisme heel ver gaan uiteraard. Maak bewuste keuzes en hou dierenwelzijn in je achterhoofd bij de beslissingen die je maakt. Moet je op hotel de zeepjes vermijden omdat ze misschien niet vegan zijn? Of weiger je een jurk van je vriendin te lenen omdat er wol in verwerkt zit? Zoek het evenwicht waarbij jij je het beste voelt, maar wees vooral bewust van de producten die je koopt. Veganisme gaat niet enkel om wat je in je mond steekt!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uitgekozen
Gegrilde turkse pepers