Loading...
Veganistische Recepten

Dag 3: Vegan wafels bakken met de kinderen!

Het is vakantie en daar moeten we van profiteren om leuke dingen te doen met de kinderen. Als kind vond ik het zalig om met mijn moeder in de keuken te staan bakken. Zondagavond was bij ons bakavond, dan aten we wafels, wentelteefjes of pannenkoeken… De liefde voor het koken en bakken heb ik zeker en vast van haar gekregen. Wafels en pannenkoeken zijn voor mij nog steeds feest! Snelle vegan wafels, die heerlijk ruiken én smaken maak je met onderstaand recept.

De maat houden

Bij desserts en gebak is het steeds belangrijk om de juiste verhoudingen te gebruiken. Enkel bij pannenkoeken en haverkoekjes maak ik hier een uitzondering en mix deze echt op gevoel. Bak je deze vegan wafels samen met je kinderen, zet dan alle ingrediënten klaar zodat zij ze kunnen afwegen.

Dit recept is voor vegan wafels zonder gist. Dit zorgt ervoor dat je het deeg niet moet laten rusten en meteen aan de slag kunt met het wafelijzer. Je kunt je wafelijzer al opwarmen terwijl je het deeg voor je vegan wafels maakt. Je kunt deze snelle wafels in een kwartiertje al op tafel hebben, zo snel gaat het!

Ik gebruik graag een mix van witte en volkoren bloem, dat geeft me een beetje het gevoel dat ik een vieruurtje toch een gezonde touch geef. Soms maak ik ze ook volledig volkoren, gebruik dan iets meer rijstmelk.

Wat heb je nodig voor 12-15 snelle vegan wafels:

  • 250 gram bloem
  • 450 ml (gezoete) rijstmelk
  • Zonnebloemolie
  • 2 TL bakpoeder (1/3 van een pakje ongeveer)
  • Een snuifje zout

De bereidingswijze van deze snelle wafels is eigenlijk heel eenvoudig. Je mixt eerst alle droge ingrediënten: de bloem, bakpoeder en het zout. Daarna voeg je met een garde de rijstmelk en drie eetlepels zonnebloemolie toe. Deze deeg zal iets compacter aanvoelen dan pannenkoekendeeg. Roer goed zodat de bloem geen klontertjes achterlaat.

Vegan wafels voor het hele gezin!

Bakken laat je beter niet over aan je kinderen, het wafelijzer kan warm zijn en zeker als je vetstoffen gaat toevoegen is dit wat gevaarlijker. Ik zet altijd graag een potje met wat olie naast het wafelijzer samen met een kookborsteltje. Tussen twee bakbeurten door smeer ik zo beide kanten van het wafelijzer in.

Als het wafelijzer goed heet is en ingesmeerd met wat olie neem je een grote schep van het deeg. Vul niet het volledige ijzer, de deeg zal wat meer liquide worden als het opwarmt en alle gaatjes opvullen.

Hou er wel rekening mee, deeg waar eieren in verwerkt zijn bakt iets makkelijker en consistenter. Let dus op als je het wafelijzer weer opent dat je vegan wafels niet in twee splijten. Voorzichtig even schudden aan het deksel en pas openen als het makkelijk loskomt van de bovenkant van de wafel.

De wafels zijn geslaagd als ze lekker krokant zijn aan de buitenkant en nog mooi zacht vanbinnen.  Liefst eet je ze meteen als ze uit het wafelijzer komen om ze goed krokant te houden. Een goede scheut ahornsiroop of agavesiroop of wat vers fruit erover en het vegan wafelfestijn kan beginnen!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uitgekozen
Gegrilde turkse pepers