Loading...
Veganistische Recepten

Dag 1: Vegan broodjes met carpaccio van rode biet

Vandaag bijten we de spits af van de Easy Vegan Campagne van EVA vzw. Een maand lang staan wij jou bij, samen met meer dan 5.000 Vlamingen, in het volgen van de veganistische levensstijl voor minstens een maand. Je melk bij je ontbijtgranen vervangen door havermelk, dat is een kleine en eenvoudige aanpassing, maar hoe beleg je je dagelijkse boterham? Wie vegetarisch is eet misschien veel kaas en gaat vanaf deze maand op zoek naar alternatieven. Met deze vegan groentebroodjes met rode biet start je deze campagne alvast lekker én creatief!

Brood bakken als meditatie

Ik vind het heerlijk om zelf brood te bakken. Soms laat ik de bakoven al het werk doen, maar ik kan er evengoed van genieten om met mijn eigen handen het deeg te kneden en te zien rijzen alvorens het in de heteluchtoven af te bakken.
Het is vandaag voor velen een vrije dag en dan is het leuk om eens extra onze handen uit de mouwen te steken. Als eerste creatieve gerechtje voor onze vegan challenge maken we vandaag vegan broodjes met groentes en vullen deze met carpaccio van rode biet. Komt het water je al in de mond?
Omdat we nog maar net beginnen met deze veganistische maand heb ik om te starten gekozen voor een vlotter kant-en-klaar deeg van Boni dat je koopt voor 59 cent en waar je negen vegan broodjes mee maakt. De E-nummers die bij deze mix zijn toegevoegd zijn allen van plantaardige oorsprong, hier hoef je je dus geen zorgen om te maken. De groentjes moet je uiteraard zelf nog toevoegen!

De vegan broodjes

De kant-en-klare broodmix voor bruin brood (je kunt eender welke mix gebruiken) van Boni weegt 500 gram. Hierbij heb ik zelf toegevoegd:

  • Kwart van een broccoli in kleine stukjes gesnipperd
  • Dikke geraspte wortel
  • Dikke gesnipperde ui

Deze mix, groentjes en het nodige water (volg de instructies op de verpakking) heb ik in de broodmachine op kneedstand gedaan. Ik kneed zelf graag mijn brood maar met die groentjes erin vind ik dat iets minder evident.

Laat het deeg daarna een half uurtje rusten op een warme plaats zoals bij de centrale verwarming of de open haard. Je kunt het gerust al in de vorm scheppen waarin je het wilt bakken. Kies bijvoorbeeld voor een muffinblik, zo krijgen je vegan broodjes een leuke vorm, vet je bakblik een beetje in. Leg een handdoek over het deeg en zorg dat er geen tocht bij kan tijdens het rijzen.

Als je kiest voor het muffinblik hoeven je broodjes maar een 20tal minuten te bakken in een voorverwarmde oven van 210 graden. Je krijgt deze lekkere vegan broodjes makkelijkst uit het bakblik als ze wat zijn afgekoeld, als je zo lang kunt wachten natuurlijk!

Kleurrijke carpaccio van rode biet

De carpaccio van rode biet is al minstens even makkelijk! Een lekkere natuurlijke vervanger van broodbeleg boordevol vitaminen, calcium en ijzer. Voor dit gerecht koos ik voor rode biet die reeds gekookt is. Rode biet is een dankbaar product, het vraagt weinig onderhoud bij het kweken ervan. Het is van nature meestal biologisch omdat er moeilijk ziektes op komen op de plant.

Voor dit gerechtje heb je nodig:

  • 200 gram voorgekookte bietjes
  • Een paar eetlepels sesamzaadjes
  • Een lekker oude balsamicoazijn
  • Kwalitatieve koudgeperste olijfolie
  • Preischeuten

Eigenlijk snij je gewoon de rode bietjes in dunne plakjes en dresseer ze mooi op een bord. Besprenkel met lekkere olijfolie en kwalitatieve balsamicoazijn. Rooster de sesamzaadjes tot ze een lichte gebruinde kleur hebben. Strooi deze rijkelijk over de carpaccio. Sesamzaadjes bevatten veel calcium die je normaalgesproken uit je kaas of melk zou halen. Dresseer met de preischeutjes en eet met de lauwe vegan broodjes met groenten.

Smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uitgekozen
Gegrilde turkse pepers