Loading...
Vegan Lifestyle

Eet je als veganist de eieren van je eigen kippen?

Een vraag die je als veganist veel gesteld krijgt: “maar kun je dan de eieren van je eigen kippen niet eten?” Deze discussie houdt ook vegans zelf bezig. Is het ethisch verantwoord om eieren te eten van de kippen die jij met veel liefde verzorgt in je tuin? De eieren worden toch elke dag gelegd, zou het geen zonde zijn om deze dan gewoon rot te laten worden? En als er geen haan bij de kippen zit dan is er geen risico dat je een kuikentje eet. Een discussie om over na te denken!

Veganisten breken zich het hoofd

Ook veganisten weten soms niet goed hoe ze met dit issue moeten omgaan. De strenge belangengroep Peta (People for the Ethical Treatment of Animals) houdt een relatief milde visie op het eten van eieren van je eigen kippen als veganist. Peta stelt dat je eventueel eieren van je eigen kippen kunt eten onder een aantal belangrijke voorwaarden:

  • De kippen komen niet uit een kwekerij. Kippenkwekerijen die enkel kippen kweken voor eieren houden er een slechte ethiek op na bij mannelijke kuikens. Deze worden bij geboorte regelmatig vernietigd of komen toch terecht in het circuit voor de vleesconsumptie.
  • Haal je kippen bij mensen die er niet kunnen voor zorgen of bij hulpcentra voor dieren of verwaarloosd pluimvee. Zo beperk je onnodige kweekprogramma’s en help je dieren in nood.
  • Neem geen kippen puur omwille van de eieren. Als je houdt van pluimvee en je het graag ziet scharrelen in je tuin, dan kun je gerust enkele kippen nemen. De eieren mogen niet het doel op zich zijn, maar een interessant nevenproduct.
  • Zorg voor optimale leefomstandigheden voor je kippen. Praat hierover met een gespecialiseerde dierenarts. Geef ze voldoende buitenruimte, de correcte voeding, een goed hok,…

Peta maakt wel een extra kanttekening, in hun visie zijn eieren geen gezonde toevoeging aan je voedingspatroon. Zij raden uiteindelijk af om eieren te eten omwille van gezondheidsredenen.

Het “Neen” kamp

Er zijn veganisten die helemaal niet akkoord gaan met het eten van de eieren van je eigen kippen. Een kip steekt veel energie in het leggen van een ei. Het vergt daarnaast ook een hoop grondstoffen zoals bijvoorbeeld calcium. Volgens deze vegans is het onverantwoord om je kip telkens door deze lijdensweg te laten gaan zonder zelf mee te kunnen genieten van hun lekker vers gelegde ei.

Het ei van de kip bevat namelijk nuttige voedingsstoffen die het beestje zelf kan gebruiken. Een kip haar ei teruggeven om lekker op te smikkelen is volgens een grote schare vegans de juiste beslissing.

Daarnaast wijzen ze op de gevaren van deze lakse houding naar eieren van kippen uit eigen tuin. Wat dan met de honingbijen in je eigen tuin? Of wat als je 20 kippen hebt die elke dag 20 eieren leggen. Mag je deze dan gaan verkopen? Hou je dan nog kippen voor jouw plezier of wordt dit dan een onderneming waarbij je de beestjes gaat uitbuiten?

Eieren van je eigen kippen eten, een persoonlijke beslissing

Wij laten de keuze aan jou. De beslissing om veganistisch te leven gaat niet om het volgen van regeltjes wat nu wel of niet mag, maar om keuzes te maken die dierenleed de wereld uit helpen.

Eet jij de eieren van je eigen kippen? En waar heb je je kippen gehaald? Zijn er in je buurt opvangcentra voor dieren die ook pluimvee opvangen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uitgekozen
Gegrilde turkse pepers