Loading...
Vegan Lifestyle

Veganistische boodschappen haul: Turkse supermarkt

Velen beweren dat veganistisch eten duur is. Dat is begrijpelijk als je steeds je inkopen doet bij de speciaalzaak en kiest voor dure alternatieven voor vlees. Wie graag creatief is in de keuken kan de kosten van zijn veganistisch dieet drastisch reduceren. Dit kan door zelf regelmatig een voorraad vegan burgers te maken of je gerechten anders te benaderen. Ik ga graag winkelen bij de Turkse supermarkt om wat nuttige basisingrediënten. Hierbij een samenvatting van een aantal lekkere en goedkope producten die ik er laatst kocht!

Turkse vegan boodschappen:

Peulvruchten worden in de Turkse én in de veganistische keuken veel gebruikt. Om wat variatie te hebben kocht ik drie verschillende types gedroogde peulvruchten, namelijk:

  • Rode linzen: ik gebruik ze graag in soepjes, bij een curry of als vervanger voor gehakt in gerechten zoals vegan moussaka.
  • Mungbonen: dit zijn in mijn ogen echte smaakbommetjes, ideaal om soep winters te binden, voor veganistische balletjes of burgers of in een stoemp.
  • Kikkererwten: mogen niet ontbreken in de vegan keuken, denk maar aan hummus, falafel, in een pasta,…

Deze waren allen gedroogd en verpakt in zakken van één tot vijf kilogram. Per kilo betaal je gemiddeld tussen de anderhalve tot drie euro. Peulvruchten zijn een rijke bron van eiwitten, vitaminen en mineralen. Ze geven veel energie en zitten boordevol voedingsvezels die je een lang verzadigd gevoel geven. Ze zijn het goedkoopste veganistisch superfood dat er volgens mij op de markt is!

Tijd om te snacken

Deze geroosterde kikkererwten at ik voor het eerst bij een ontbijtbuffet in een Turks hotel. De structuur is een beetje vreemd want als je veel van deze geroosterde kikkererwten in één keer eet voelt het nogal droog aan in je mond. Maar nu ben ik er echt aan verslaafd, maar in plaats van als ontbijt neem ik ze nu als snack of als hapje bij een aperitief.

Je kunt deze geroosterde kikkererwten ook zelf maken, en er komt zeker nog een recept op deze blog. Maar toch is de structuur niet helemaal hetzelfde. Je kunt meer variëren met je eigen geroosterde kikkererwten, maar de typische geroosterde smaak heb ik tot nu toe enkel teruggevonden in degene die ik in een pakje kocht. De aanhouder wint… niet?

Tahini, onmisbaar in de vegan keuken

Als laatste kocht ik een grote pot tahini. Vroeger kocht ik deze in kleine potjes maar bij de Turkse supermarkt vind je deze sesampasta ook in veel grotere potten waardoor de prijs per kilogram een stuk lager ligt. Ik heb zeven euro betaald voor een kilo tahini, dat leek me wel een koopje!

Tahini is een veelzijdig ingrediënt dat sowieso onmisbaar is in de veganistische keuken als je graag hummus of falafel maakt. Maar ook als smaakmaker voor sauzen, vegan burgers, koekjes of granola, vinaigrettes en spreads is het een zeer dankbaar en onmisbaar item in de keuken. Het vetgehalte is relatief hoog, maar deze sesampasta bevat een ontzettend hoog calciumgehalte en is rijk aan voedingsvezels.

Besluit

Bij dit bezoekje aan de Turkse supermarkt heb ik deze keer weinig verse ingrediënten gekocht, met uitzondering van een paar snackkomkommers maar deze waren al “verdwenen” voor ik thuis was… Binnenkort ga ik graag nog eens terug voor wat olijven, gevulde wijnbladeren en graanproducten.

Wat is jullie favoriete Turkse gerecht of ingrediënt? Kopen jullie ook peulvruchten gedroogd en in bulk of liever voorgekookt in bokaal of blik?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uitgekozen
Gegrilde turkse pepers